Η μεγαλύτερη μείωση κεφαλαίου στην ιστορία της Ελλάδας από θεσμικούς και ιδιώτες, χάθηκε 1,25 ΑΕΠ - Μέχρι τώρα Έλληνες και ξένοι έχουν αποσύρει ή χάσει 280 δισ - Αν καταρρεύσει η Ελλάδα η μείωση κεφαλαίου θα φθάσει τα 400 δισ!!!!!!!!!!!!!
Η μεγαλύτερη μείωση κεφαλαίου στην ιστορία έχει σημειωθεί στην Ελλάδα λόγω της κρίσης και του κινδύνου όχι λογιστικής ή τεχνικής αλλά πραγματικής χρεοκοπίας της χώρας.
Μέχρι τώρα σωρευτικά επενδύσεις και καταθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 280 δις ευρώ ενώ με βάση εκτιμήσεις θα φθάσουν τα 380-400 δις ευρώ αν η Ελλάδα καταρρεύσει, κηρύξει πτώχευση και βγει από το ευρώ.
Από πού προκύπτουν τα 280 δις ευρώ που ξεπερνούν το ελληνικό ΑΕΠ;
1)Πρωτίστως οι ξένοι κατείχαν το 2009 με 2010 πάνω από 100 δις ευρώ σε ελληνικό χρέος και μετά την κορύφωση της κρίσης και βεβαίως το PSI+ οι ξένες τράπεζες κατέχουν ομόλογα μόλις 4,5 δις ευρώ.
Ωστόσο η ΕΚΤ συνεχίζει να κατέχει ελληνικό χρέος το οποίο δεν υπέστη haircut περίπου 36 δις ευρώ ονομαστικής αξίας.
Άρα από τα ομόλογα των ξένων υπήρξε μείωση κεφαλαίου 60 δις ευρώ. (Να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση κεφαλαίου δεν συνεπάγεται και ζημία αλλά προσδιορίζει την μείωση των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στην Ελλάδα).
Μαζί ΕΚΤ και ιδιωτικές ξένες τράπεζες κατέχουν περίπου 40 δις ευρώ.
Όμως υπέστησαν ζημία οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες.
Κατείχαν ελληνικό χρέος 73 δις ευρώ και κατέχουν πλέον τα ταμεία 6,5 δις, οι τράπεζες 17 δις ευρώ και οι ιδιώτες που κατέχουν 700 εκατ ευρώ δηλαδή συνολικά περίπου 24 δις ευρώ σε ονομαστικές αξίες. Σε τρέχουσες αξίες όλοι μαζί δεν συγκεντρώνουν 10 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες έχασαν 49 δις ευρώ σε ονομαστικές αξίες και 63 δις σε πραγματικές αξίες.
Άρα 63 δις ευρώ των ελληνικών τραπεζών και 60 δις των ξένων σύνολο 123 δις ευρώ.
2)Από την μείωση καταθέσεων που έφθασε σωρευτικά στα 75 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 20-21 δις ευρώ μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Να σημειωθεί εδώ ότι ορισμένες καταθέσεις κάποια δισεκατομμύρια δεν χάθηκαν αλλά αποσύρθηκαν από τις τράπεζες, ωστόσο επειδή δεν είναι μετρίσιμη μονάδα συμπεριλαμβάνονται στην απώλεια κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2010 που κορύφωσαν έφθασαν στα 237,5 δις ευρώ για να βρεθούν τον Μάιο του 2012 με βάση εκτιμήσεις στα 161 με 162 δις ευρώ.
Άρα από καταθέσεις και ομόλογα ελλήνων και ξένων η σωρευτική μείωση κεφαλαίου φθάνει τα 123 δις από ομόλογα συν 75 δις από καταθέσεις δηλαδή συνολικά περίπου 200 δις ευρώ.
3)Όμως οι τράπεζες έχασαν κάθε επαφή με την αγορά που σημαίνει ότι έχασαν περίπου 30 δις ευρώ ρευστότητα που αντλούσαν από την διεθνή τραπεζική αγορά και από επενδυτές που αγόραζαν ομολογιακά καλυμμένες ομολογίες και άλλα.
Ναι μεν η ρευστότητα αντικαταστάθηκε από την ΕΚΤ αλλά το γεγονός είναι ότι ιδιώτες ξένοι δεν επενδύουν σε χρέος τραπεζών ή σε ελληνικές τράπεζες ακόμη και με την μορφή απλών repos.
Άρα 200 δις από ομόλογα και καταθέσεις συν 30 δις από ρευστότητα συνολικά 230 δις ευρώ.
4)Οι μεγάλες απώλειες κεφαλαίων και ρευστότητας ελληνικών επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 15-20 δις ευρώ.
Άρα 230 δις από καταθέσεις, ομόλογα και ρευστότητα συν 15-20 δις από απώλεια κεφαλαίων επιχειρήσεων 250 δις ευρώ.
Η απώλεια κεφαλαίου στην Ελλάδα ανέρχεται στα 250 δις ευρώ.
5)Στην απώλεια κεφαλαίου όμως πρέπει να συμπεριληφθεί και το χρηματιστήριο.
Προφανώς η απώλεια κεφαλαίου στο ΧΑ είναι ένα σχετικώς μετρίσιμο μέγεθος καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αρχή και το τέλος.
Ωστόσο έλληνες και ξένοι έχουν χάσει περίπου 30 δις ευρώ σε πραγματικές και όχι εικονικές αξίες.
Άρα 250 δις ευρώ συν τα 30 δις ευρώ από το χρηματιστήριο συνολικά 280 δις ευρώ.
Αν η Ελλάδα καταρρεύσει εκτιμάται ότι τα 280 δις ευρώ θα μπορούσαν να φθάσουν τα 380-400 δις ευρώ και θα αφορούσαν καταθέσεις τουλάχιστον 40 δις επιπλέον και οριστική απώλεια από τα ομόλογα μαζί με της ΕΚΤ περίπου 45 δις ευρώ συν λοιπές απώλειες 20-30 δις ευρώ.
Συνολικά η απώλεια κεφαλαίου στην Ελλάδα θα μπορούσε στο χειρότερο σενάριο να φθάσει τα 380-400 δις ευρώ. Να αναφερθεί ως μέτρο σύγκρισης ότι το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στα 365 δις ευρώ.
Η Ελλάδα πέραν του χρέους θα χάσει άλλα 380-400 δις ευρώ.
Σωρευτικά, αθροιστικά χρέος και απώλεια κεφαλαίου φθάνουν τα 765 δις ευρώ.
Πραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ που κανείς και καμιά χώρα στον πλανήτη δεν θα ήθελε να καταρρίψει….
Πέτρος Λεωτσάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου