Οδηγίες!!!

Επιλέξτε από το MENU δεξιά "Αναζήτηση" το θέμα που σας ενδιαφέρει και ανοίξτε τη σελίδα!!!! Στείλτε τις δικές σας Αγγελίες,Διαφημιστείτε,Προσβληθείτε !!!!!E-mail: gnpapa@otenet.gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και επέστρεφε στην νέα δραχμή;

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και επέστρεφε στην νέα δραχμή; Υποτίμηση έως 50% στο νόμισμα, καταβολή του 25% μισθών και συντάξεων, όριο ανάληψης καταθέσεων έως 300 ευρώ την εβδομάδα και στα ομόλογα βεβαιώσεις χρέους…

Τι θα συνέβαινε πραγματικά αν η Ελλάδα βίαια απομακρυνόταν από το ευρώ και επέστρεφε στην νέα δραχμή ένα νέο νόμισμα πιθανότατα υποτιμημένο κατά 40% με 50%;
Υπόθεση εργασίας, ανησυχία, πιθανό ενδεχόμενο μπορεί να δοθούν πολλές ερμηνείες σε μια τέτοια προοπτική αλλά αν αυτό συνέβαινε τι θα μπορούσε να συμβεί στην καθημερινότητα μας;
Έχουν γραφεί πολλά για το ενδεχόμενο αυτό.

Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε ένα μέρος των πολλών αλλά να παρουσιάσουμε μια διαφορετική προσέγγιση για το τι θα μπορούσε να συμβεί.
Η προσέγγιση μας θα κατηγοριοποιηθεί στο τι θα μπορούσε να συμβεί πριν την έξοδο και μετά την έξοδο.
Επίσης η προσέγγιση μας θα κατηγοριοποιηθεί στα πολλά αρνητικά αλλά και στα θετικά που θα προκύψουν…
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι τασσόμαστε σταθερά υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ. Η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν ιστορικό πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφή μιας χρεοκοπημένης και απελπισμένης χώρας.

Τι θα συνέβαινε στην καθημερινότητας μας

Η χρεοκοπία και η συνακόλουθη αλλαγή νομίσματος θα ήταν ένα μεγάλο σοκ στην κοινωνία.
Ο πολίτης στην καθημερινότητα του θα τα έχανε σχεδόν όλα.
Οι κοινωνικές τάξεις πλην των πολύ πλουσίων και όσων έχουν χρήματα στο εξωτερικό θα ισοπεδώνονταν.
Το κράτος θα κατέρρεε καθώς δεν θα μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του άπαξ και τα κεφάλαια της Τρόικα που κατευθύνονται στο προϋπολογισμό θα διακόπτονταν.
Οι αναφορές ότι θα συνέχιζε το EFSF να στηρίζει μέρος του χρέους και ειδικά αυτό που κατέχει η ΕΚΤ δεν θα έχει καμία αξία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η μετάβαση της Ελλάδος από το ευρώ στην νέα δραχμή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία που χρονικά θα μπορούσε να κρατήσει ένα 6μηνο

Μισθοί – Συντάξεις

Με βάση την περίπτωση της Αργεντινής αλλά και προσεγγίσεις οικονομολόγων το ελληνικό δημόσιο λόγω της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών από την χρεοκοπία αλλά και την διακοπή των κεφαλαίων από την δανειοδότηση της Τρόικα, θα υποχρεωνόταν να καταβάλλει μόνο έναντι μισθών και συντάξεων.
Με βάση τα υφιστάμενα ρευστά διαθέσιμα του κράτους δεν θα μπορούσε να καταβληθεί πάνω από το 25% των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα.
Στον ιδιωτικό τομέα άπαξ και θα προκληθεί σοκ και στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει δραματική μείωση, οι εταιρίες θα πληρώνουν έναντι των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων.

Καταθέσεις

Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα ανακεφαλαιοποιηθεί άπαξ και η Ελλάδα αποφάσισε να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή.
Αν από αλληλεγγύη η Ευρώπη ανακεφαλαιοποιουσε τις τράπεζες ακόμη και αν η Ελλάδα αποφάσιζε να φύγει από το ευρώ θα ήταν σίγουρα μια «σπουδαία εξέλιξη» γιατί οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις καταθέσεις.
Αν οι τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιηθούν είναι πολύ πιθανό να δεσμευτεί το 24% των καταθέσεων και τα κεφάλαια αυτά να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση κεφαλαίου ώστε να υπάρχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Προφανώς σε επίπεδο κοινωνίας θα επικρατούσε πανικός.
Ακόμη και σε αυτό το χάος η σωφροσύνη θα επέβαλλε να μην υπάρξουν υπεραναλήψεις από τους καταθέτες.
Αν όμως δεν επικρατήσει η λογική είναι ξεκάθαρο ότι για να αποτραπούν οι μαζικές υπεραναλήψεις το τραπεζικό σύστημα θα έθετε όριο ανάληψης μετρητών 300 ευρώ την εβδομάδα έως 500 ευρώ με βάση την δομή των λογαριασμών και θα απαγόρευε τις υπεραναλήψεις.

Ομόλογα

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου δεν θα είχαν καμία αξία.
Η αξία τους θα ήταν μηδενική.
Οι κάτοχοι των νέων ομολόγων θα κατείχαν σκουπίδια.
Στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να εκδώσει βεβαιώσεις τίτλων για τα ομόλογα αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το χρέος.
Η αναγνώριση δεν σημαίνει όμως και αποζημίωση.
Τα παλαιά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που δεν συμμετείχαν στο PSI+ ύψους 56,6 δις ευρώ θα κατάρρεαν. Η αξία τους θα μηδενιζόταν.

Τράπεζες

Οι τράπεζες καταρρέουν από κεφάλαια και ρευστότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες με βάση το χειρότερο σενάριο δεν θα έχουν ούτε κεφάλαια ούτε ρευστότητα.
Αν δεσμευθεί το 24% των καταθέσεων και απαγορευθούν οι υπεραναλήψεις είναι ξεκάθαρο ότι θα κρατηθεί εν ζωή το τραπεζικό σύστημα.
Να διευκρινιστεί ότι δέσμευση καταθέσεων σημαίνει ότι το 24% του κεφαλαίου κατάθεσης που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο ή εταιρία θα «διακρατόταν υποχρεωτικά» για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.
Βέβαια οι μέτοχοι θα έχαναν κάθε περιουσιακό στοιχείο καθώς και χρηματιστηριακά ο κλάδος θα είχε καταρρεύσει.
Οι τράπεζες όλες εν μια νυκτί θα κρατικοποιούνταν και όλες οι διοικήσεις θα τις αντικαθιστούσε το κράτος.
Με καταστραμμένο τραπεζικό σύστημα η χρεοκοπία της Ελλάδος θα ήταν πολύ πιο επώδυνη πολύ πιο οδυνηρή.

ΧΑ και τραπεζικές μετοχές

Αποτιμώντας τις πρώτες αντιδράσεις και όχι τις επόμενες είναι ξεκάθαρο ότι το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές θα κατέρρεαν.
Δεν χρειάζεται να γραφούν πολλά μόνο δύο αριθμοί το ΧΑ στις 100 μονάδες και η Εθνική στα 0,10 ευρώ.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές θα εκτινάσσονταν.

Το ύψος της υποτίμησης της νέας δραχμής

Αν το νέο νόμισμα ή το διπλό νόμισμα θα είναι η νέα δραχμή ή νέα δραχμή με το ευρώ θα χρειαστεί χρόνος για να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει στην αγορά περίπου 6 μήνες.
Το ευρώ θα υπάρχει ως μεταβατικό νόμισμα.
Προφανώς η υποτίμηση της νέας δραχμής θα είναι 40% με 50% που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη θα μειωνόταν 40% με 50% και ταυτόχρονα όλα τα προϊόντα σε ευρώ θα αυξάνονταν 40% με 50%.

Νομισματική πολιτική και ELA από την ΤτΕ

Η ΤτΕ ως νομισματική αρχή πλέον θα ασκεί ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του νομίσματος και της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η νομισματική πολιτική και η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA προς τις τράπεζες θα είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες της ΤτΕ.
Η ΤτΕ μέσω του ELA έχει δανείσει 54 δις τις τράπεζες και η ΕΚΤ 73 δις ευρώ.
Αν η ΕΚΤ έκοβε άμεσα τις γραμμές παροχής ρευστότητας όλο το βάρος θα έπεφτε στην ΤτΕ αν και πιθανό σενάριο θα ήταν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος εβδομάδων.

Υπερπληθωρισμός και ακραία αισχροκέρδεια


Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ο υπερπληθωρισμός θα αποτελεί το βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη.
Με τις τιμές στα ύψη, π.χ. πολλοί μπορεί να σπεύσουν να αισχροκερδήσουν αυξάνοντας τις τιμές από 1 έως 10 φορές.
Σε μια τέτοια περίπτωση όλος ο μηχανισμός αγοράς θα κατέρρεε.

Το συμπέρασμα

Οι θιασώτες του ονείρου της νέας δραχμής δυστυχώς θα διαψευσθούν. Αν η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα και φύγει από το ευρώ όλα θα καταρρεύσουν.
Το μέλλον της Ελλάδος είναι στο ευρώ.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου